Розповідаємо, хто їх готує

Для того щоб посмакувати крафтовими напоями, не потрібно їхати далеко на Південь Одещини. Неподалік від Одеси у місті Біляївка ви знайдете кілька місць, де можна продегустувати вино, яке ставало переможцем різноманітних конкурсів гаражних вин, купити домашню полуничну наливку, зроблену з органічної сировини, а колись, можливо, випити крафтового пива, яке варить любитель ретро-автомобілів. 

Переможне вино 

У 2017 році у Новій Каховці на території виноробного господарства князя П.М. Трубецького відбувся "Перший всеукраїнський конкурс вина і бренді". Конкурс був розрахований на домашніх або, як їх називають, "гаражних виноробів", які виробляють невеликі обсяги вина. 

Серед учасників були винороби з усієї України: Одеса, Кропивницький, Вінниця, Львів, Тернопіль, Дніпро, Житомир, Миколаїв та Києв. Але чи не найбільше нагород зібрав винороб із Біляївки Мар'ян Шевченко. Перше та третє місце за сухе червоне вино та друге - за рожеве. 

 

На фото: Мар'ян Шевченко

Копілка нагород винороба поповнюється щороку. Його вина оцінять як експерти, так і просто любителі цього благородного напою. До карти вин-переможців часто потрапляють: 

  • "Сухолиманський білий". Це візитна картка одеського регіону. Цей сорт винограду вивели 30 років тому в Інституті ім.В.Є.Таірова. Вино вважається мускатним з нетиповим для мускатів яскравим квітково-ягідним ароматом.
  • Рожеве "Мерло". Легкий напій, який користується великою популярністю. Справжнє рожеве вино отримують виключно з червоного винограду, не змішуючи біле та червоні вина, як багато хто думає. Для цього винороби використовують метод короткої мацерації. Мацерація – це процес витримки свіжовижатого виноградного соку на шкірках винограду, однак якщо при виробництві червоного вина цей процес триває до тижня, то при виробництві рожевого вина – від кількох годин до однієї доби.
  • Червоне сухе "Мерло". Щільне, насичене, легко п'ється.
  • "Одеський чорний". Залежно від того, скільки воно стояло в келиху і "дихало", кардинально змінюється ароматика напою: від присмаку свіжовичавленої смородини до в'яленого чорносливу і тютюну. Це вино з яскраво вираженим чоловічим характером.

Приватна крафтова виноробня з Біляївки відома серед туристів з усієї України та не тільки. У підвалах родини Шевченко можна продегустувати різноманітні вина, з'їсти традиційну біляївську вертуту та послухати цікаві розповіді про історію виноробства Півдня України. 

 

Контакт для екскурсій: - 097 430 3485

Живе пиво 

- Я люблю пиво, але справжнє, розливне, не пастеризоване, "живе". Його зараз у нас просто так не купиш, - говорить Микола Шаглій, перший приватний пивовар Біляївки,  - а з магазинним навіть порівнювати не варто. 

Микола Шаглій на одному зі своїх ретроавтомобіліМикола Шаглій на одному зі своїх ретроавтомобілі

Забутий смак пригадав у Чехії. В невеличких приватних пивоварнях там можна спробувати живе пиво на будь-який смак. Це пиво не хмелить, тонізує. Після нього вранці не болить голова. 

Повернувшись додому, наш герой вирішив поцікавитися, а чи складно зварити пиво самому. Досвідчені пивовари своїми секретами не поспішали ділитися, тому інформацію шукав в інтернеті, а згодом у спеціалізованих журналах. 

- Для пива потрібно купувати якісний ячмінь, з якого вариться солод, віддаю перевагу німецькому, дріжджі, хміль та очищена вода. А далі вся справа у дотриманні технології. Навіть кілька градусів порушення температурного режиму можуть зіпсувати продукт. 

Щодо смаків, то зварити пиво можна будь-яке: карамельне, імбирне, малинове, кропивне. Весь секрет - у тому, щоб до базового солоду додати концентрати різних типів. Але пивовар з Біляївки віддає перевагу класичному - світлому лагер. 

Поки що пивовар варить пиво для себе та друзів. Але мріє колись відкрити крафтову пивоварню з дегустаційною залою, яку оформить завдяки ще одному своєму хобі. У вільний час Микола Шаглій реставрує старі авто. 

 

Полунична наливка

Цю ароматну наливку виготовляє фермер Євген Сергієнко. Разом з дружиною Оксаною вони займаються вирощуванням органічної полуниці. Це дуже примхлива ягода, яка швидко дозріває та дуже не любить дощ. 

Тому родина замислилася над тим, як швидко переробляти нереалізований надлишок продукції. Відтоді готують полуничну наливку. 

— У ній лише чистий полуничний сік та трішки цукру, - каже Євген, - вийшов ароматний продукт, створений природним бродінням. Більшу частину ми продаємо на фестивалі домашнього вина у Сараті, на ярмарках. Нас там знають та чекають. Взагалі, це вже бренд — овочі, полуниця, наливка від Сергієнків. 

Окрім смаку, ця наливка має ще одну родзинку. Усі пляшки дуже креативно оформляє дружина Євгена Оксана. Вона художниця, керівниця дитячої художньої студії. Тому пляшка з полуничною наливкою від Сергієнків може стати чудовим подарунком із сонячного Півдня друзям з інших куточків України. 

 

Контакт для замовлення - 0969605065

Фото з архівів родин Шевченко, Шагліїв, Сергієнків