Корови - найпоширеніші на планеті ссавці (за винятком людини), загальна чисельність яких перевищує 1.5 мільярдів голів. Саме вони за рік з'їдають 650 мільйонів тон зерна (третина всього світового урожаю) та випивають до 25 мільярдів тонн води. "Глобальне зрушення людства до веганської дієти є життєво важливим, щоб врятувати світ від голоду, злиднів і найгірших наслідків зміни клімату", – йдеться у доповіді ООН, яку цитує The Guardian.

Частку промислового тваринництва у загальних викидах парникових газів зазвичай озвучують на рівні 18%, послуговуючись даними FAO. Водночас незалежний аналітичний центр Worldwatch Institute вказує на безліч прорахунків у загальноприйнятих оцінках. Згідно його дослідження, при ретельному врахуванні всіх факторів, вплив агропромисловості сягає 51%, а значить є головною причиною змін клімату.
Весь транспорт, енергетика та промисловість світу разом узяті шкодять менше аніж тваринні ферми. Для порівняння: молекула метану (викиди скотарства) наносить в 27 разів більше шкоди атмосфері аніж молекула СО2.
Відмова від продуктів тваринної індустрії – це найбільш ефективна особиста дія, що може зробити кожен для запобігання змінам клімату.
Експерти ООН зазначають: третину їжі у світі викидають. І це при тому, що людей, які недоїдають, у світі понад 821 мільйон.
Відходи від виробництва їжі мають значний вплив на довкілля: вони становлять, за різними оцінками, від 10% до 25% світових викидів парникових газів. При чому більше половини з них припадає на м’ясо — переважно яловичину і баранину.
Це не означає, що всі мають стати вегетаріанцями, однак скорочення кількості м’яса у щоденному раціоні допоможе призупинити зміни клімату. Насамперед це стосується мешканців Західної Європи й США, які споживають його найбільше. Українці, згідно з даними Української асоціації постачальників торговельних мереж, з’їдають вдвічі менше м’яса за громадян ЄС.
Менше м'яса - більше здоров'я
Окрім користі для довкілля - вживання меншої кількості м'яса допоможе вам покращити здоров'я. Про з'язок харчування та здоров'я серця йдеться мова у статті ресурсу Healthline.
Вчені виявили:
- Учасники, які споживали більшу кількість немолочних тваринних жирів (м'ясо та похідні продукти), мали на 16% більше шансів розвитку інсульту, ніж ті, хто їв менше.
- Учасники, які споживали більшу кількість рослинних жирів або поліненасичених жирів (омега-3 та омега-6), мали на 12% менше шансів розвитку інсульту.
- Жири з молочних продуктів, таких як сир, масло, молоко, морозиво та вершки, не пов’язані з підвищеним ризиком інсульту.
- Учасники, які їли більше червоного м’яса, мали на 8% вищий ризик інсульту.
- Ті, хто їв оброблене червоне м’ясо (ковбаса, сосиски, магазинну шинку), мали на 12% вищий ризик розвитку інсульту, ніж ті, хто їв менше цих продуктів.
"Серцево-судинні захворювання, включно з інсультом та ожирінням, є основними недугами, пов’язаними з високим споживанням червоного м’яса. Адже це джерела насичених жирів, що призводять до збільшення холестерину та закупорювання артерій. Ненасичені жири з рослинних джерел ідеально підходять для здоров’я серця. Поліненасичені жири містять омега-3 жирні кислоти, які організм не може виробляти. Він корисний для серця, оскільки не знижує запалення і рівень холестерину", – пояснює Бест.
"На основі наших висновків ми рекомендуємо широкому загалу зменшити споживання червоного та обробленого м’яса, звести до мінімуму споживання непісних частин м’яса і замінити сало та жир нетропічними рослинними оліями, такими як оливкова, кукурудзяна або соєва, щоб знизити ризик інсульту", – радить Ван.
Чим замінити м'ясо
Продуктами, які містять багато білка, але є менш шкодять довкіллю.
- Насіння та горіхи
- соя (36,7 г);
- боби (26,12 г);
- сочевиця (25,8 г);
- горох колотий (24,55 г);
- маш (23,86 г);
- квасоля (20-25 г залежно від сорту);
- нут (20,1 г).
- проростки рослин
- зелень і зелені листові овочі
- гриби
- водорості.
Сподобалося? Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах: Телеграм, Instagram, Facebook. Буде багато цікавого!