Зовсім скоро розпочнеться грибний сезон. Досвідчені грибники добре знають, що береги Дністра багаті на гриби. Можливо, не так, як ліси, але й тут є, за чим сходити на тихе полювання. Під ногами ціле царство, і якщо ви боїтеся збирати гриби, є гарний вихід відправитися за ними на фотополювання.
На війні важко знайти спосіб, аби розслабитися та зняти емоційну напругу. Разом з тим, не можна весь час жити у стресі. Бо це шлях до зневіри та поразки. А нам не можна опускати руки. Тихе полювання, прогулянка на природі - найкращий спосіб для емоційного розвантаження.
До десяти років я жила на Кубані. Там ходити за грибами починають з раннього дитинства. І досить швидко діти вчаться розрізняти шкідливі та їстівні гриби. Коли переїхали до Біляївки, що на Одещині у Пониззі Дністра, то спочатку навіть не думала, що наш степний та водно-болотний край так само багатий на гриби.
Що варто знати про гриби Дністра
Перш за все, що вони поділяються на кілька видів: їстівні, неїстивні та отруйні. Їстівні можна їсти навіть сирими. Умовно-їстівні спершу варять — не менш ніж 15 хвилин, а потім готують за рецептом.
Неїстівні гриби не загрожують життю, але їсти їх з різних причин не варто: через різкий запах, неприємний смак або жорстку мʼякоть.
Отруйні гриби не можна їсти за жодних обставин — їм не допомагає термічна обробка, заморожування чи сушіння. Але отруйні гриби є чудовими об`єктами для фотополювання, адже є неймовірно гарними. Наче природа спеціально зробила їх помітними, щоб компенсувати отруйність. Або вони можуть собі дозволити бути помітними, адже не бояться, що їх з’їдять.
Найсмачніші гриби Дністра
Найбільш відомий та популярний серед їстівних - це печериця лісова або печериця польова. Цей гриб ви зустрінете під час прогулянки парком “Дністер”, або навіть у себе на присадибній ділянці.
Знайдені печериці на островах Турунчука
Відрізнити його дуже легко: на вигляд – немалий гриб, білуватого кольору з рожевими (у молодого) або коричневого кольору пластинками під шапинкою. Має неймовірно смачний грибний запах. Різноманіття грибних страв просто вражає: від смаженого з цибулею і завершуючи борщем по-карпатськи.
Рецептик
Печериці смажені зі сметаною та зеленню. В окремій пательні на олії протушкуйте гриби так, щоб вони стали м'якими. Додайте в каструлю з грибами підсмажену цибулю, сметану, посоліть і поперчіть. Готову страву прикрасьте зеленню. Смачного!
Не менш смачними та цінними є гливи. На перший погляд скромні, куди їм до білих грибів або трюфелів! Але гливи, здобуті на тихому полюванні, здивують вас чудовим смаком, який геть не схожий на магазинний.
Цей грибочок може рости не тільки в лісі, а й в садку. Його дуже часто вирощують на фермах. Плоди додають в салати, соуси, випічку, супи та інші гарячі страви, а також засолюють або маринують в якості зимових запасів.
Гливи знайдені у лісі в селі Троїцькому
Зараз здивую, але гриби можна збирати і взимку! Популярним серед наших любителів тихого полювання є зимовий опеньок або фламуліна бархатистоніжкова (на головному фото - прим.ред.).
У країнах Заходу, Кореї, В’єтнамі, Японії цей вид дуже поширений і популярний під назвою “енокітаке”. Основні місця зростання — пні (осикові, тополі, вербові). Росте невеликими групами або зростками. Унікальність зимового опенька полягає в можливості росту під великим сніговим покривом.
Зимові опеньки необхідно проварити в підсоленій воді не менше 20 хвилин і тільки потім застосовувати їх для приготування різних страв.
Часто у нас зустрічаються маслюки. Ці маленькі, і в прямому розумінні слизькі грибочки, завдяки відмінному смаку і високій врожайності користуються повагою любителів “тихого полювання”.
Ростуть вони масово. У розпал сезону їх навіть збирають, стоячи на колінах - так багато крихітних маслянистих грибочків ховається у траві. Не секрет, що характерна особливість маслюка - блискуча шапочка з клейкою тонкою шкіркою, яка легко зчищається. Під час дощу маслянистий капелюшок покривається густим слизом. Цьому явищу гриб і зобов'язаний своєю назвою.
Осінні маслюки знайдені в селі Палійово, Одещина
Перед тим, як почати готувати, зніміть з маслюків клейку шкірку. Це потрібно робити в рукавичках, тому що пальці після неї чорніють і важко відмиваються. Їх очищають від шкірки, відокремлюють ніжку, промивають і проварюють у підсоленій воді 15 хвилин. А тоді вже смажать чи маринують. Особливо смачні вони мариновані. Також дуже ситне блюдо - котлети з маслюків.
Рецептик
Котлети з маслюків. М'якоть грибів використовують для приготування фаршу. Для початку їх проварюють і в цій же воді розмочують хлібну м'якоть. Підготовлену суміш разом з цибулею прокручують через м'ясорубку. Потім додають кілька яєць, сіль, зелень. Грибні котлетки смажать на повільному вогні під щільно закритою кришкою. Будьте впевнені, таке вишукані ласощі нікого не залишить байдужим.
Дуже схожий на маслюка гриб-моховик. Їх часто плутають. Але шкоди від цього немає, оскільки моховик є теж їстівним і смачним грибом. Трубчастий гриб моховик з красивою бархатистою капелюшком – частий гість в кошиках грибників, що полюють берегами Дністра.
Існує близько 20 його різновидів, і всі годяться для вживання в їжу. Готувати його можна по-різному: його смажать, маринують, сушать, варять з нього супи і роблять дуже смачні гарячі засолювання.
Моховики знайдені в парку "Дністер"
Умовно-їстивні: гриб-запальничка, синя ніжка та інші
Дуже яскравим та смачним є гриб, який можна зустріти еко-стежкою “Дністровія” - трутовик-сірчано-жовтий. Інша назва - куряче м'ясо або деревне курча. Зовнішній вигляд гриба трохи нагадує напливи розпеченої лави, яка засихає на деревах. Гриб росте своєрідними ярусами на стовбурах дерев, невисоко над землею або на пнях. Він руйнує дерева і є паразитом, може рости на живих стовбурах і на сухостою. Прекрасно розвивається з кінця весни до початку вересня.
Раніше, до винаходу сірників, висушені волокна трутовика використовували, як легкозаймистий матеріал, - труть - звідси і назва.
Трутовик сірчано-жовтий на вербі, еко-стежка "Дністровія"
Цей гриб умовно їстівний, його можна їсти, але необхідно знати кілька правил. Для їжі придатний тільки молодий, зрізаний з листяного дерева екземпляр. Молодий гриб має мати ніжну м`якоть і кислуватий присмак. В процесі старіння він змінює колір, стає твердим і неприємно пахне – тому у їжу не годиться.
Важливо правильно приготувати цей делікатес. Рекомендується перед початком замочити його в холодній воді на кілька годин, попередньо порізавши на невеликі шматочки. Щогодини міняти воду, заливаючи свіжою. Варити необхідно в солоній воді мінімум 40-50 хвилин. У процесі варіння гриб не втрачає свого яскравого кольору, не зменшується в об`ємі і зберігає форму і пружність.
Він прекрасно поєднується з м`ясом і має не грибний, а більш м`ясний смак. Прекрасно доповнює м`ясний фарш, з нього виходять соковиті котлети. А також служить смачною і поживною начинкою для різних пиріжків.
Братом цього гриба є трутовик лускатий, якого теж дуже часто можна зустріти у нас. Для споживання придатні лише шапки плодових тіл трутовика в молодому віці. Перед використанням гриб відварюють в підсоленій воді протягом 30 хвилин, також рекомендовано перед відварюванням вимочити його в холодній воді 2-3 години, однак вимочування не є обов’язковою умовою.
З цього гриба виходять дуже смачні перші та другі страви, різноманітні салати та закуски. Він ідеально підходить для приготування різноманітних грибних паштетів та начинки для пирогів. Також його можна маринувати та солити.
Трутовик лускатий у парку "Дністер"
Дуже популярним грибом, який збирали ще наші батьки є рядовка ліловонога, або у нас він має другу назву “Синя ніжка”. Недосвідчених любителів тихого полювання може відлякати незвичайний синюватий відтінок його ніжки.
Але цей гриб їстівний і має приємний смак, схожий на печериці. Головне – правильно його приготувати. Зібрані багацтва ретельно промивають і знімають шкірку. Оскільки він відноситься до умовно-їстівних, то обов`язковим є його відварювання.
Після зливання першої води – відварюють у другій, в яку кладуть уже сіль та спеції. Перевірити готовність можна по поведінці грибів в каструлі: вони почнуть осідати на дно, при кипінні перестане утворюватися піна. Після відварювання сині ножки потрібно дістати за допомогою шумівки і перекласти в сковорідку без масла щоб випарувати зайву рідину. Після цього можна додати олію і обсмажити гриби до золотистої скоринки або протушкувати в сметані.
Синя ніжка у парку «Ялинки»
Однак більшість грибів, які можна зустріти на Дністрі, не можна збирати та готувати. Втім, на них можна дивитися, милуватися ними та фотографувати. Це чудове розвантаження від постійного стресу. Бажаємо вам вдалих тихих полювань та неймовірних трофеїв.
Сподобалося? Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах: Телеграм, Instagram, Facebook. Буде багато цікавого!
