Світова статистика харчових відходів свідчить, що третина виробленої їжі опиняється на смітнику, навіть не доходячи до столу. Це близько 1,3 млрд тонн на рік або 42 тонни в секунду. Це продукти, які зіпсувалися на полицях супермаркетів, у нас вдома, ресторанах. Основна причина — неправильно розрахована кількість. І хоча відповідальність за це лежить не лише на кінцевих споживачах, а й на виробниках, кожен із нас в силах зменшити обсяг харчових відходів. Як? Шляхом розумного споживання, планування покупок та лайфхаків, які допоможуть ощадливо поводитися з продуктами.
Чому ми викидаємо їжу
Усі харчові відходи в нашому смітнику можна умовно поділити на:
✅ те, що ми купили, почистили й викинули залишки – нормальне використання продуктів;
❌те, що ми купили, вчасно не використали й викинули – неекологічне та неекономічне споживання.
З наших смітників відходи потрапляють на сміттєзвалища. Там вони "контактують" з іншим неорганічним сміттям, починають гнити та виділяти метан, який є шкідливим для довкілля. Відповідно, те, що могло б стати добривом і родючим ґрунтом, стає сміттям, яке приносить шкоду.
За даними ФАО (Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН), 1 кг викинутої їжі призводить до викиду 2 кг вуглекислого газу (CO2). Загалом викиди від продуктів становлять понад 6% загальних глобальних викидів парникових газів, а це приблизно в три рази більше загальносвітових викидів від авіації.
Надзвичайно велика кількість ресурсів йде безпосередньо на виробництво харчових продуктів. Згідно зі статистикою, на вироблену, але не спожиту їжу припадає близько 1/3 сільськогосподарських угідь всієї планети.
Цифри, отримані в ході досліджень, вражають: 1 склянка вилитого молока дорівнює втраті 250 л води, а 1 кг викинутої яловичини – втраті 15 тисяч л води.
Що ми можемо зробити, щоб викидати менше їжі
✔️Купуйте стільки продуктів, скільки зможете з’їсти
Плануйте своє меню принаймні на кілька днів вперед і уважно стежте за вмістом холодильника: так ви будете точно знати, які продукти вам потрібні, а які можна придбати наступного разу. А коли купуєте товари зі знижками – беріть у великій кількості лише ті, що дійсно зможете швидко використати, або ж які довго зберігаються. Бо часто термін придатності продуктів спливає набагато раніше, ніж ми встигаємо їх з’їсти.
✔️Плануйте покупки перед походом у магазин
Заздалегідь складіть список продуктів та їх кількість ще вдома. В жодному разі не йдіть за покупками голодними, бо точно купите зайвого.
✔️Зберігайте їжу правильно
Різні продукти мають свої оптимальні умови зберігання, тож переконайтеся, що ви їх дотримуєтеся. Наприклад, деякі фрукти й овочі (банани, авокадо, помідори) при дозріванні виділяють природний газ етилен, внаслідок чого продукти поряд із ними псуються, тож їх краще тримати окремо.
Хліб, скажімо, варто зберігати у вощанці - це багаторазова обгортка для продуктів, яка ґарантує максимально можливий термін зберігання без шкоди для довкілля. У неї також можна загорнути ковбаси, зелень, сири та овочі.
✔️Замовляйте раціонально
Часто в кафе або ресторані хочеться замовити одразу декілька страв, особливо якщо прийшли туди голодними. Але згідно з дослідженнями, 26% всіх харчових відходів надходять із закладів харчування.
Тож, намагайтеся свідоміше ставитися до своїх замовлень: краще зачекати доки приготують додаткову страву, аніж залишити велику кількість недоїдок.
✔️Не викидайте неідальну продукцію
Фрукти та овочі, які виглядають не надто привабливо, можна врятувати, обрізавши зіпсовані частинки, а із залишків - приготувати багато страв.
Лайфхаки
🍎🍌🥕🍆🧅🍋
Якщо якісь продукти втратили вигляд або близькі до того, щоб зіпсуватися, це не привид їх викидати. Можна трохи пофантазувати та приготувати щось нове. Кисле молоко можна використати для млинців і пирогів. Залишки овочів, круп і макаронів – додати в суп, запіканку або піцу. З фруктів і ягід виходить смачний компот, а з бананів - печиво (погугліть рецепти). З твердого хлібу можна насмажити сухарів та додавати до супів. З кабачків вийдуть смачні млинці, а з моркви – кекси.
Експериментуйте із залишками їжі. Якщо в холодильну залежалося пів цибулини, шматочок сиру та прив’яла зелень — вмикайте кулінарну фантазію! Робіть запіканки, супи-пюре, закуски. Так ви урізноманітните своє меню і вбережете їжу від смітника.