Плачинда (плацинда) – популярний кулінарний виріб з тіста та начинки у Румунії, Молдові та Південній Україні. Це також одна з коронних страв кухні в українському селі Градениці, що розташоване на Одещині у Пониззі Дністра на кордоні з Молдовою. Тут її готують з давніх давен. Це вікова традиція, рецепти передають з покоління у покоління. На честь плачинди у селі навіть започаткували фестиваль і встановили рекорд з випікання цієї страви.
Що ж таке граденицька плачинда, як її готувати? Рецепт та секрети її приготування нам розповіла і показала місцева господиня Галина Іпатьєва. Жінка готує плачинди більше 50-ти років.
Пані Галині 80 років. Вона корінна мешканка Градениць. Як і певна частина жителів села, жінка має молдавське коріння. Згадує, що саме мати навчила її готувати цю страву.
- Все йде від материнських рук. Вона від своєї мами навчилась, потім - мене. Я навчила свою доньку. Так одна одній і передаємо ці знання з покоління в покоління, - говорить господиня.
Галина Іпатьєва
Плачинда, рецепт приготування
Сусіди пані Галини зазначають, що вона одна з тих, хто у селі готує плачинди найкраще. І завжди вони виходять у неї смачні.
Неодноразово вона пекла плачинди для гостей, які приїжджали до села, у район на свята чи інші заходи. Була активною учасницею ярмарків, де також пригощала своїми плачиндами. Бережливо тепер зберігає грамоти, які отримувала за свою кулінарну активність.
- Що таке плачинда – це як пиріжечок, тільки великий і круглий, - говорить пані Галина. – Традиційний рецепт на прісному тісті: вода, сіль. Але є господині, які печуть їх на дріждях чи використовують газовану воду.
І, навіть, не маючи глибоких лінгвістичних знань, пані Галина - права. Плачинда (або плацинда, плачінда, плачінта, плечинда, пляцинда) (рум. plăcintă від лат. placenta) — виріб із листкового тіста (переважно прісного), що має пласку форму, з начинкою із сиру, гарбуза тощо, або без неї; різновид пирога.
Латинське «placenta» означає «пиріг», і, в свою чергу, походить від грецького «πλάκοεις» «коржик» (дослівно — «плаский»), що пов'язане з «πλάξ» — «площина; рівнина; плита».
Що необхідно для приготування кількох плацинд - рецепт
- Майже щонеділі, коли мають приїхати онуки чи хтось прийти у гості: що скоріше всього зробити? Плачинди, - говорить пані Галина. - Замісили собі тісто, а начинку, яку хто любить: з сиром, капустою, картоплею, гарбузом, зеленню та шкварками.
Для приготування потрібно:
- пів літра води
- 2 столових ложки олії
- дрібка солі
- приблизно пів кг борошна (але може бути і більше, як кажуть, скільки вбере)
Все добре перемішати та вимішати. Тісто має бути еластичним. Після його треба залишити відпочивати.
В цей час готують начинку. Беруть улюблені інгредієнти, подрібнюють та перемішують. Можна брати:
- зелень, шкварки, сирі яйця.
- сир, кріп, сирі яйця
- картопля з цибулею,
- або робити солодкі плачинди, наприклад, з гарбузом, яблуками.
Плачинда, рецепт приготування
Коли тісто відпочине, його ділять на шматочки і тонко розкатують у коло. Вже розкатане тісто теж залишають відпочити на рушнику. Це треба для того, щоб воно потім добре тягнулося і не рвалося.
Плачинда, рецепт приготування
Викладають на тісто фарш, і, відтягуючи злегка краї, зліплюють їх до центру.
Плачинда, рецепт приготування
Обсмажують плачинди в олії на середьному вогні з обох сторін по 3-4 хвилини на середньому вогні.
🔐 Важливо: треба, щоб сковорідка добре нагрілась, лише тоді класти плачинду, тоді вона не пристане до сковорідки.
Плачинда, рецепт приготування
Якщо начинка не сира, а готова (як сир, чи зелень з яйцями), то достатньо лише підсмажити тісто з обох сторін до рум’яної скоринки.
- Поки плачинди гаряченькі, м’якенькі - смачні. Але нічого, і на другий день теж добре йдуть, якщо домашні хочуть їсти, - посміхається пані Галина. - Оце наготую, наїмося, і потім треба, щоб три тижні минули, щоб проголодалися за ними. Тоді знову печу, але без плачинд – ніяк.
А тут ми зробили для вас відео-рецепт, де можна подивитися весь процес приготування справжньої плачинди.
🔔 Підписуйтеся на наш Youtube-канал. Там буде багато цікавого та смачного.