Мамалига - це страва молдовської, румунської та української кухонь, яка, по суті, є круто завареною кашею з кукурудзяного борошна. Однак за консистенцією та виглядом вона суттєво відрізняється від решти каш і смакує по-особливому смачно. Існує велика кількість рецептів приготування мамалиги. Ми ж пропонуємо дізнатися, як готують її у Граденицях, селі на Одещині, що знаходиться у пониззі Дністра біля кордону з Молдовою. Рецептом поділився корінний житель села - Петро Іпатьєв, який готує її вже більше 30 років.
За словами Петра, мамалигу у родині готувала мама, він їв її з самого дитинства. Але до певного часу не знав, як вона готується. Зацікавився у дорослому віці, коли працював з молдованами.
- Є на півночі Молдови село Зайкани, Рижканський район. Ми багато років тому звідти возили яблука. І часто я зупинявся на ночівлю, відпочинок в одній молдавській родині. То у них там майже щодня була мамалига, - розповідає Петро Іпатьєв. - Якось я сказав господині: Люда, навчи мене готувати її. І вона показала. На вісьмох людей брала дві літрові банки кукурудзяного борошна і чотири літри води, додавала столову ложку солі. Я запам’ятав цю пропорцію та використовую її всі ці роки, коли готую.
Рецепт мамалиги
Зараз, пояснює Петро, мамалигу в селі готують не часто, бо не всі вміють. Сьогодні це вже, як екзотика, яку, скоріше, можна скуштувати у ресторанах. Але місцеві, вихідці з села люблять мамалигу, бо для них це - смак дитинства, те, що готувала бабуся чи мама. Це страва, яку наразі готують з особливого приводу, коли родина збирається за столом, щоб відпочити, провести разом час.
- У кожного своя коронна страва, одні готують юшку, інші – шашлик, а от я - мамалигу, - говорить Петро. - Готую її і вдома, і на природі, де просять. І всі чомусь спочатку їдять мамалигу, а потім все інше.
За словами чоловіка, мамалига не вимагає хитрощів. Її смак залежить тільки від двох складових, якості борошна та здібностей того, хто її готує.
Що необхідно для приготування мамалиги - рецепт
Мамалига – це гарнір, тому їдять її з різними добавками, солодкими чи солоними. Бринзою, шкварками, м’ясом, може бути кисла чи смажена капуста, з молоком і навіть з медом. Найпоширенішими є саме бринза і шкварки.
Для приготування мамалиги на 4-5 осіб потрібно:
- 1 кг кукурудзяного борошна (високої якості)
- 2 літра води
- 0,5 столових ложки солі
- кружечок овечої бринзи
- 300 гр шкварок з підчерева
- 100 гр вершкового масла
У чавунний казан наливають два літри води, додають пів столові ложки солі, ставлять на вогонь, щоб закипіло.
В цей час на сковороді підсмажують протягом п’яти хвилин на вершковому маслі шкварочки, додають до них спеції (суміш) і вимикають вогонь. Також на тертушці натирають овечу бринзу. Вона має бути солона і тверда.
Кладуть поруч з казаном головний інструмент - дерев’яну качалку, якою треба буде вимішувати мамалигу.
Найвідповідальніший процес – висипати борошно плавно у киплячу воду і почати вимішувати по колу качалкою, притримуючи казан рушником. Вимішують ретельно, щоб не було грудочок. До тих пір, поки мамалига не прийде до однорідної маси. Кажуть, що для вдалої мамалиги треба обернути по колу качалкою не менше 90 разів.
Рецепт приготування мамалиги
Коли мамалига почне "розмовляти", тобто шипіти у казані – це добрий знак. Нехай вишипиться і загустіє.
Тоді беремо вершкове масло і викладаємо його шматочками у чотири сторони по краях стінок казана. По-перше, це покращить смак, а по-друге, не дасть мамализі пристати до казана і вона легко "вийде до нас у гості".
Коли поклали масло, накривають кришкою і залишають ще на кілька хвилин. Потім вимикають вогонь і дають ще п'ять хвилин постояти, щоб мамалига дійшла до готовності під власною температурою.
Рецепт мамалиги
Висипають мамалигу різким рухом, перевертаючи казан на тарілку, застелену рушником, чи дощечку. Вона не повинна бути рідкою, а в’язкою, триматися купи, ніби випечений хліб.
Тепер треба дати їй трішки відпочити, охолонути. Нарізають мамалигу товстою ниткою. А їдять не ложкою і не виделкою, а руками.
На стіл подають мамалигу, шкварки, натерту бринзю. На тарілку накладають всього по трішки і їдять.
Рецепт мамалиги
- Є ще одна традиція, мамалигу та страви до неї їдять повільно, можна посмакувати, поспілкуватися, поділитися новинами, планами. Ну, і добре смакує до мамалиги натуральне, холодне, домашнє вино, - зауважив Петро Іпатьєв.
Перегляньте також відео-рецепт, де можна подивитися весь процес приготування мамалиги.