Сьогодні Open.Дністер хоче запросити вас у невелику гастрономічну подорож ретро-десертами Пониззя Дністра. Їх готували здавна українські господині на різноманітні свята. Це не просто історія, а теплі дитячі спогади. 

Фаршировані гнічені сливи з горішками 

Гнічені сливи - це традиційні ласощі, які в Біляївці завдяки кулінарним вмінням, перейнятим з історичної Батьківщини – Полтавщини, відзначається особливим смаком та ароматом.

Самі гнічені сливи готуються за допомогою спеціального пристрою, відомого як "сушні", сконструйованого із дерева та цегли. У цьому пристрої верхню частину використовують для сушіння фруктів та ягід, завдяки гарячому димленому повітрю, що надходить знизу, де горить вогонь. Також, щоб сливи не підгоріли, а підв’ялилися та набрали аромату диму, до вогнища підкидають пеньки фруктових дерев.

У Пониззі Дністра традиційні "сушні" використовували нечасто. Тут сливи зазвичай закуповуються з Молдови або на місцевих ринках у Одесі. Або ж гнітили сливи у печі, в результаті виходив продукт, відомий як "чорнослив".

Для гнічення використовувався сорт сливи під назвою "угорка". На Полтавщини гнічені сливи були настільки улюбленими, що їх додавали майже до всіх страв.

В Пониззі Дністра гнічені сливи часто начиняють горіхами та варять у вині з прянощами та медом, а подають зі сметаною або в густій винній юшці.

 

– Гничені сливи готували як смаколик на всі свята, – розповідає господиня з Біляївки Олена Журавель, – подавали їх після основних страв в якості десерті в невеликих тарілочках, піалочках, десертних бокалах. Їх змащували солодкою сметаною та присипали тертим шоколадом.

Для приготування вам потрібно
  • Чорнослив (сливи гнічені без кісточок)
  • Влоські горіхи
  • Цукор
  • Сметана Винний сироп (вино червоне сухе з цукром)
  • Вода

Відео процесу приготування можна переглянути на нашому Youtube-каналі "Голоси Дністра". 

Вушка у пудрі (вергуни) 

Яким був традиційний український кенді-бар? Звісно ж, це вази на ніжках, які ставили вздовж святкового столу. У цих вазах неодмінно повинні були бути вушка, або вергуни, як їх називали в інших регіонах. Це хрумке печево з пудрою. 

Смажили вушка щонайменше за кілька днів до урочистостей, складали кришке печиво у великі коробки, ящики, пересипаючи пудрою. Потім з них формували цукерницю, додаючи горішки та цукерки. Це теж полтавський рецепт, який принесли з собою наші бабусі, що оселилися на берегах Пониззя Дністра. 

Свою назву вергуни на Одещині отримали, бо форма печева була схожа на вушка поросят.

Для приготування вам потрібно 

  • 1 яйце дрібка солі
  • 1 ст.ложка води
  • 140-160 гр.борошна
  • 1 ст.ложка горілки

 

 

 

 

Тісто розкачуємо на столі, нарізаючи особливим способом. Десь в 60-70 роках минулого століття в магазинах почали з’являтися коліщатка, які надавали печиву фігурності. Смажили вушка у великому казані за принципом фритюрниці. Багато олії, в якій виріб “варився”. Все дуже швидко. Кілька хвилин буквально. Вушка викладали на серветку та присипали пудрою або цукром. 

Відео процесу приготування можна переглянути на нашому Youtube-каналі "Голоси Дністра". 

Горішки 

Багато десертів господині записували у спеціальні записники та передавали їх наступним поколінням. Серед таких традиційних рецептів є, звісно, горішки. 

Спочатку, цей десерт був не зовсім схожий на десерт. Готували горішки як пісочне тісто, куди додавали шматочки...мелетих смажених шкварок. 

Однак з часом, коли з'явилися спеціальні формочки, цей рецепт трансформувався. У господарських магазинах можна було купити залізні формочки для випічки печива у формі горішок, грибочків. Це теж був традиційний місцевий десерт Пониззя Дністра. 

 

 Що потрібно для приготування горішків
  • Масло – 200 грамів,
  • Цукор – 1-1,5 склянки, за смаком
  • 2 яйця,
  • Сода, погашена оцтом (0,5 чайної ложки)
  • Сіль на кінчику ножа

Цукор, сіль, яйця перемішуємо. Масло розтопити. Змішати, додати соду, погашену оцтом. Пакетик ванільного цукру. Додавати борошно, щоб тісто було м’яким. Зазвичай йде до трьох склянок. Горішки випікалися половинками, всередину клали варене згущене молоко. 

Налисники 

Саме цю страву готували біляївці на свята в якості десерту – маленькі ніжні налисники з сиром та родзинками. Їх подавали наприкінці застілля, на так званому "солодкому столі". 

– Не розходимося, ще буде "солодкий стіл", – часто казали господарі свята. І люди чекали на нього, бо будуть гничені сливи та налисники. 

Для приготування ніжних налисників вам потрібно:
 
  • 1 літр молока,
  • 5 яєць,
  • 2 столові ложки цукру
  • на кінчику ножа сіль,
  • 1,5стаканів муки
  • 50 грамів рослинної олії

Щоб приготувати тісто, розбийте яйця у мисці, додайте сіль та цукор. Потім поступово додавайте борошно, молоко та олію, перемішуючи масу вилкою або вінчиком. Додайте ванільний цукор, якщо бажаєте.

Для смаження, розігрійте сковоріду та змастіть її олією або салом. Смажте млинці по 2-3 хвилини з кожного боку. Потім розділіть кожен млинець на 4-6 трикутників.

Для наповнення, в середину кожного трикутника кладіть підсолоджений сир з родзинками.

Потім складайте млинці у горщик, змащений маслом, і приправляйте маслом кожен шар. Налійте трошки води і поставте горщик на водяну баню. Тушкуйте млинці протягом 20-25 хвилин, доки вони не будуть готові і не пройдуть паром. Подавати теплими. Стережіться невдач під час приготування млинців. 

Запечений сир 

Це був український "чізкейк", або наш варіант печеної сирної бабки, сирної паски. Особливість її була в тому, що виходила вона м'яка, трішки навіть волога з сировоткою, та дуже солодка. Готували цей десерт, переважно, на Великдень, або на день вшанування померлих родичів. 

Основний інгредієнт - сир. Якість сиру визначатиме смак страви. Рекомендується вибирати некислий, свіжий сир. Найкраще використовувати домашній сир, з жовтими прожилками молочного жиру, щоб досягти повітряної, однорідної консистенції. Якщо ви купуєте сир у магазині, варто віддати перевагу м'якому сиру у брикеті.

Щоб надати сирній запіканці легкий карамельний присмак, рекомендується використовувати тростинний цукор замість звичайного білого.Якщо ваша духовка має режим конвекції, використовуйте його під час приготування.

Щоб приготувати сирну запіканку, як готували її наші бабусі, вам потрібно: 
  • 500 грамів сиру;
  • 2 столові ложки манки;
  • 5 великих яйця;
  • 4 столові ложки густої сметани;
  • 3 столові ложки цукру;
  • 50 грамів дрібних родзинок;
  • дрібка солі;
  • 0,5 пакетика ванільного цукру або ванілін за смаком.

Процес приготування:

Найперше підготуйте родзинки. Промийте їх під проточною водою, залійте окропом і залиште на півгодини, щоб вони розбухли, набули соковитості.

У мисці змішайте сметану з манкою і залиште на 30 хвилин, щоб манка набула консистенції.

Перетріть свіжий м'який сир через сито або використовуйте блендер для більшої повітряності.

Додайте до сиру сметану з манкою, цукор, яйця, ваніль та сіль. Змішайте до однорідності за допомогою міксера або блендера.

Додайте родзинки до маси для запіканки та знову перемішайте.

Змастіть форму вершковим маслом і переложіть в неї сирну масу. Наповніть форму не більше, ніж на ⅔, оскільки запіканка підніматиметься під час приготування.

Зверху змастіть сметаною та відправте випікатися вже розігріту духовку до 180 градусів на 40-45 хвилин, або доки запіканка не здобуде золотистий колір та щільну скоринку.

Це основні десерти, які згадали ми, а щоб ви додали до цього переліку? Напишіть у коментарях.